Tanácsok

Vásárlás:
Alapszabály. "A kereskedő mindent el akar adni!" Éppen ezért mindig legalább három helyről kérjünk árajánlatot. Hasonlítsuk össze. Ha számunkra nem érthetők az ajánlatban feltüntetett kifejezések, akkor kérjünk tanácsot hozzáértő független szakembertől. Gyakran nem hasonlíthatók össze a különböző ajánlatok, mert noha mindenütt elmondtuk az igényünket- kisebb nagyobb- olykor jelentősebb minőségi eltérések is lehetnek az ajánlatban szereplő eszközök között. 
Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legmegfelelőbb és az sem, hogy a drágább biztosan jobb. :-) Elég nagy a "káosz" időnként egyes cégeknél. 
Tisztázzuk megrendelés előtt a pontos árat és, hogy ebben mi is szerepel. Fixáljuk le a fizetés módját, a gép átvételének pontos időpontját. Ne felejtsük el, hogy a gép csak operációs rendszerrel együtt működik, tehát szerepeljen a vásárláskor ez is a kalkulációnkban. Teszteltessük a gépet a "hazavitel" előtt. Érdemes erre 1 napot rászánni. Még mindig jobb, mintha 1 nap után vissza kellene vinni az üzletbe.  
A gépbe szerelt kártyák (grafikus kártya, hangkártya, alaplap, stb) gyártói gyakran hangzatos szavakat írnak a dobozra. Ezt... meg ezt tudja az eszköz. Ilyen... meg ilyen jól működik. Nem kell hasra esni a dobozra írt paraméterektől. Sokszor előfordult már, hogy gépbe szerelve bizony nagyon elmarad a várva-várt teljesítmény, a gyerek meg csak nyafog, hogy nem mennek a játékok. :-( 
Győződjünk meg róla, hogy megkaptunk-e minden CD-t, gépkönyvet, a garanciához szükséges dokumentumot, ami minden esetben jár, az alaplaphoz, videokártyához, stb... Kellemetlen ha valamelyik kimaradt. Ugyanilyen fontos, hogy minden eszközhöz de legalább az alaplaphoz adott kis felhasználói kézikönyvecskét (angolul User manual) megkaptuk-e. Ezt őrizzük is meg gondosan, mert egy esetleges későbbi processzor, memória csere miatt egyszerűbb a vásárlás. 
Vigyázzunk a gép szállításakor. A mozgatás nem tiltott, viszont mindig óvatosan végezzük. Egy gondatlan erősebb koccanás, pl. a HDD károsodásához vezethet. 

Laptop, vagy asztali gép?
Örök dilemma. Az informatikai eszközök ugyanúgy "divatcikkek" is, mint bármely más dolog. Trendinek látszó okostelefont, laptopot vagy akár asztali számítógépet garmadával találni. Mindenki más célra és más időtartamban használja ezeket az eszközöket. Ha olyan a munkánk, hogy "cipelnünk" kell a gépet, akkor a laptop lehet a nyerő választás. Ha csak a leveleinket szeretnénk nap közben megnézni, rápillantani közösségi oldalunkra, akkor elég lehet egy középkategóriás okostelefon vagy egy tablet. Komolyabb munkára, erőforrás igényesebb program használatára azonban az asztali konfigurációk alkalmasabbak lehetnek. Bármit is választunk, az ár, teljesítmény, garancia hármas legyen a fő szempont. 

Használat, tárolás:
Főleg a mobil (hordozható) eszközöknél figyelhető meg leginkább a mozgatásból származó meghibásodás. Csatlakozók sérülnek, megjelenítők törnek, stb... Gondozzuk, használjuk "hímes tojásként". Az asztali konfigurációknál gyakran tapasztalom, hogy nagyon nem ergonómikus módon és helyen tartják a gépet, monitort, billentyűzetet. Gondoljuk át a asztal, szék méretét, kialakítását! Számos ábra található a neten a helyes kialakításról. Számoljunk azzal, hogy a pc háza gyakran az asztal alatt foglal helyet. Ilyenkor lényegesen nagyobb a porosodás veszélye. Félévente vagy évente belül is portalanítani kell, bízzuk szakemberre! 

Az operációs rendszer használata:
- Használjunk jogtiszta programokat.
- Telepítsünk gépünkre vírusvédelmi szoftvert. 
- Legalább havonta egyszer, ellenőrizzük a gépünk merevlemezes meghajtóit
- Használjunk karbantartó, takarító programokat, pl. Ccleaner. Futtassuk hetente.
- Alkalmazzunk Anti-Malware programokat. pl. Malwarebytes. Futtassuk legalább havonta.
- Minden "idegen" pendrájvot, használat előtt ellenőrizznük. 
- Vírusfertőzés megszüntetése után, biztonságképpen +1 ellenőrzést futtassunk le. 
- Fontos adatainkat rendszeresen mentsük más adathordozókra is. Pendrájv, DVD lemez, felhő. 
- Ha a talált vírus nem távolítható el, akkor az adataink mentése után célszerű a merevlemezt formázni és partícionálni. Ebben szakember segítségét kérjük. 
- Hasznos lehet ha korlátozott jogú felhasználóként használjuk a gépet.
- Jelszavainkat, bankkártya adatainkat, PIN kódokat, soha ne adjunk meg idegeneknek vagy kétes tartalmú weboldalaknak.
- A rosszindulatú programok terjedési technikája időnként változik. Veszélyesebb területnek számítanak a közösségi oldalak, az online filmnéző oldalak és a felnőtt tartalmakat kínáló oldalak.